Druif: 100% Gamay
Streek: AOC Morgon, Beaujolais, France
Stijl: Complexe, krachtige en elegante rode wijn.
Proefnotitie:
Uiterlijk: heldere, robijnrode kleur
Neus: fris en fruitig, met een overvloed aan rode bessen zoals frambozen en kersen, samen met een vleugje citrus
Smaak: volledige maar evenwichtige structuur. De zuurgraad is levendig, wat de wijn fris houdt, terwijl de tanins zacht en goed geïntegreerd zijn. De afloop is lang en heeft een lichte mineraliteit, met een kruidige nasmaak die je uitnodigt om de wijn opnieuw te proeven.
Het huis: Jean Paul Brun is de eigenzinnige en veel besproken wijnmaker en eigenaar van het familiedomein Terres Dorées in het zuiden van de Beaujolais. Hij maakt authentieke, ongekunstelde wijn met een grote zuiverheid in geur en smaak en een bescheiden alcoholgehalte. Brun wijkt af van de gangbare methoden in de streek. Hij gebruikt bijvoorbeeld natuurlijke gisten die op zijn domein ‘in de lucht hangen’ in plaats van industrieel geproduceerde gist. Ook technieken zoals macération carbonique en thermovinificatie die aan de basis liggen van de snoepjeswijnen die we kennen als "le Beaujolais Nouveau" laat hij links liggen. Mede door het harde werk van Jean Paul Brun, is de Beaujolais nu terug aantrekkelijk voor de wijnliefhebber en topsommeliers!
Hier proef je de puurste vorm van het frisse fruit en het aromatische potentieel van de gamay. Licht, speels maar met karakter en structuur. De wijnen zijn vol en sappig, kortom elke slok vraagt naar meer…
Magistraal en dikwijls vergeten zijn de witte wijnen. Deze komen in 2 versies, licht en fris voor zijn “Gewone” blanc en zijn cuvée “Fut” die met de betere witte wijnen van de Côte de Beaune kan wedijveren.
Wijnmagazine Proefschrift:
De wijnen zijn echter allesbehalve 'Parkeriaanse blockbusters' in de vorm van veel kleur, veel alcohol, veel hout en veel materie. Ze munten uit in verteerbaarheid, lichtvoetigheid en de puurste druivenexpressie.
Kalfsvlees, varkensvlees of een gegrilde côte de boeuf, stoofvlees of gegrilde lamskoteletten, eendenborst, geroosterde kip of konijn in saus, rijpe kazen zoals Brie de Meaux, Camembert of Comté.
